Jaglane muffiny cukiniowe z tuńczykiem

Cukinia – warzywo idealne na jesienne dni! Mimo że jej sezon trwa od lipca, kojarzymy je z rozgrzewającymi potrawami. Cukinia to wszechstronne warzywo, z którego można przygotować wiele smacznych dań. Możemy z niej zrobić zupy kremy, faszerować mięsem, jeść z makaronem lub stworzyć pyszne leczo. W nadziei, że jeszcze wrócą ciepłe dni, a także wiedząc, że dzieci w szkołach nie mają łatwo bez śmieciowego jedzenia (którego nie można już kupić w sklepach!), proponujemy muffiny z cukinią. Mogą być podawane na ciepło lub zimno. Doskonale sprawdzą się w domu, na przerwie między lekcjami, w pracy lub jako zdrowa przekąska w biegu. Zaspokoją każde podniebienie, stanowiąc doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kanapek.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,75 szklanki mleka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g żółtego sera
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź.
  2. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę.
  3. Zetrzyj cukinię i ser na grubych oczkach tarki.
  4. Posiekaj szczypiorek i koperek.
  5. Odcedź tuńczyka.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz tuńczyka i połowy sera (można je delikatnie zmiksować).
  7. Wlej masę do foremek na muffiny do połowy, dodaj kawałki tuńczyka, zalej resztą masy i posyp serem.
  8. Włóż muffiny do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
  9. Muffiny można zjeść od razu lub zostawić do ostygnięcia i zabrać ze sobą na lunch do pracy lub szkoły. Zawsze smakują wyśmienicie!

Pamiętaj, że te jaglane muffiny cukiniowe z tuńczykiem są nie tylko przepyszne, ale także zdrowe i pożywne. Spróbuj ich dzisiaj i odkryj nowy smak jesieni!

Udostępnij post na swoich social media:

Przeczytaj również