Energetyczna potrawka z kaszy jęczmiennej i białej soczewicy

Przeciwnicy prawdziwej jesieni

Czy czujecie już zmęczenie? Czy brak słońca sprawia, że jesteście bez energii? Niestety, to dopiero wstęp do ciemnej połowy roku. Przed nami jeszcze listopad, grudzień, styczeń – czas się zebrać i przygotować na te miesiące. Ale dla dobrej kondycji psychicznej musimy zadbać również o nasze ciało. Dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszną i energetyczną potrawkę z kaszy jęczmiennej i białej soczewicy! Aby dodać nieco orientalnego smaku, polecam dodać koreańskiego arcydzięgla – z pewnością nie będziecie żałować. Działa on uspokajająco i antydepresyjnie, wzmacniając nasze nerwy.

Prosty przepis na potrawkę – Kasza jęczmienna

Ta potrawka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że wrzucimy do garnka kolejno następujące składniki:

  • szklankę suchej kaszy jęczmiennej,
  • szklankę białej soczewicy (możemy stosować również czerwoną, choć pamiętajmy, że szybko się rozpada),
  • 6 szklanek wody.

Gotujemy wszystko razem. W trakcie gotowania dodajemy:

  • dwie łyżki sosu sojowego,
  • łyżkę płaską soli himalajskiej,
  • posiekaną natkę pietruszki (ilość w zależności od preferencji),
  • szczyptę kurkumy i łyżkę rozmarynu,
  • kawałek korzenia arcydzięgla chińskiego,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • pokrojonego w kostkę selera,
  • plaster imbiru,
  • czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę,
  • szczyptę pieprzu cayenne, pieprzu czarnego i garam masali.

Zachęcam do eksperymentowania

Po ukończeniu gotowania możemy danie posypać gomasio, aby dodać mu odrobinę wyjątkowego smaku. Teraz wystarczy tylko spróbować i cieszyć się dodatkową energią!

Udostępnij post na swoich social media:

Przeczytaj również